Skip to content

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΛΙΓΚΕΡΙ"  ΕΛΑΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΛΙΓΚΕΡΙ" ΕΛΑΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Η ΕΛΑΤΗ
Η ΕΛΑΤΗ

Γραφικό χωριό με πέτρινα σπίτια στεφανωμένο από έλατα, χτισμένο στους πρόποδες του Κόζιακα σε υψόμετρο 950μ. Απέχει από την Αθήνα 450 χλμ. και από την θεσσαλονίκη 250 χλμ. περίπου.

 

Στα χρόνια της Επανάστασης ήταν το μεγαλύτερο από τα ξυλοχώρια, μιας από τις τρεις μεγάλες περιοχές του Ασπροποτάμου. Από την Ελάτη πέρασε και μίλησε στους κατοίκους τόσο το 1777 όσο και το 1778 ο άγ. Κοσμάς Αιτωλός, ενώ το καλοκαίρι του 1944 λειτούργησε για τέσσερεις μήνες το « Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Τύρνας» με διευθύντρια την Ρόζα Ιμβριώτη
Η Ελάτη έχει συνδεθεί με μια από τις πιο αξιόλογες και γεμάτες κίνηση τουριστικές διαδρομές της Ελλάδος. Η σπάνια ομορφιά του τοπίου, με τα πολλά δάση και τα καταπράσινα λιβάδια, το υγιεινό κλίμα και η παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων κατέστησαν την Ελάτη ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής.

 

Καταπράσινες κορυφές, όπως η Αρκουδότρυπα στα 1600μ.και πολλές πηγές ,όπως στα Κανάλια, στο Καλογερομάντρι, στις Γούβες κ.λ.π. συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα της Ελάτης.
Στην Αρκουδότρυπα εάν κάποιος είναι λάτρης της περιπέτειας και της εξερεύνησης μπορεί να επισκεφθεί το ομώνυμο Σπήλαιο καθώς και την τοποθεσία με τους σταλακτίτες που βρίσκεται στα όρια με την Πιαλεία.

 

Γεμάτη από ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια εξασφαλίζουν άνετη ολιγοήμερη ή μεγάλης διάρκειας διαμονή.
Εδώ αξίζει να απολαύσει κανείς και ένα γεύμα, δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα που προσφέρει κυνήγι μαγειρευμένο με μοναδικό τρόπο και σε ποικίλες παραλλαγές.
Στην είσοδο του χωριού και σε ειδικά διαμορφωμένα από το Δήμο ξύλινα περίπτερα, οι κάτοικοι προσφέρουν για αγορά σπάνια είδη βοτάνων, τσαϊ του βουνού, ρίγανη, φλαμούρι, μόσχο κ. λ. π.

 

Στην περιοχή μπορεί κανείς να συμμετέχει σε οργανωμένες διαδρομές ιππασίας με έμπειρους εκπαιδευτές στις πλαγιές του κόζιακα και τα περτουλιώτικα λιβάδια. Κατά τους χειμερινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το χιονισμένο τοπίο οδηγώντας snowmobiles. Snowmobiles θα βρείτε στο Κερκέτιο τηλ: 24340 91208, 6974464915.

Αρχαιολογικοί χώροι - ευρήματα
Νοτιοανατολικά του χωριού, προς την κατεύθυνση του χωριού Καλόγηροι, και στις θέσεις «Ψηλή ράχη», «φτέρη», και « Κατώφλι» υπάρχουν ίχνη κάστρου και παλιού οικισμού. Πιστεύεται ότι ανήκουν στην Αρχαία πόλη «Ποίτναιο» ή « Πότναιο», που άκμασε από τον 5ον αιώνα πΧ έως τους ρωμαϊκού χρόνους, όταν το 185 π.Χ το ζήτησαν οι Αθαμάνες από το Φίλιππο τον Ε΄ να τους επιστραφεί μαζί με τον Αθηναίο. Στην περιοχή του Ποίτναιου βρέθηκε ανάγλυφη επιτύμβια στήλη Εχένικου, πολεμιστή ή αξιωματικού που σκοτώθηκε σε μάχη κατά τον 4ον αιώνα π.Χ. Βρέθηκαν επίσης σπασμένα αγγεία, κεραμίδια, αγαλματίδια, νομίσματα καθώς και δύο τάφοι διαφορετικού βάθους και σχήματος.

Εκκλησίες - Μοναστήρια
- «Κοίμησης της Θεοτόκου» (1958), στο κέντρο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι του παλιού τέμπλου του ναού που χρονολογείται από το1822 και φιλοτεχνήθηκε από Ηπειρώτες ξυλογλύπτες.
- «Αγίας Τριάδας», πρωτοχτίστηκε το 1898.
- «Αγίων Αναργύρων» ξωκλήσι του « Προφήτη Ηλία», βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του που προέρχεται από την παλιά εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου που βρισκόταν στην θέση « Πάνω μαχαλάς» , εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.


ΑΓΟΡΑΣΤΕ:
Βότανα, αφεψήματα, σπιτικά λικέρ, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, παραδοσιακά ζυμαρικά, συνθέσεις αποξηραμένων φυτών

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ:
Πίτες με χειροποίητα φύλλα, πλαστό ,ψητό σούβλας και γάστρας, πρασοτηγανιά , Κυνήγι ,πέστροφα και μπριάνα.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Χειμώνας
Καλοκαίρι
Τηλέφωνο
Parking
Τζάκι
TV - Video
Mini Bar
Ποτό
Σεσουάρ
 Internet